Stichting Vitaal Mariëndaal zet zich met diverse projecten in voor een gezonde en vitale leefstijl en versterking van sociale cohesie.


Gasterij ’t Groeske

Gasterij ’t Groeske is een restaurant met eetwinkel in hartje Groesbeek. Prachtig gelegen in het verlengde van Buurtpark Het Groeske in de oude Kloostertuin van Mariëndaal. De maaltijden worden bereid met verse producten, liefst biologisch en van lokale leveranciers. En uit de kloostertuin worden kruiden, groenten en fruit geoogst. Tevens is De Gasterij een leer-werkplaats voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een ontmoetingsplek voor jong en oud. In de Gasterij staan leven, leren en genieten centraal.

Opening1    Opening2     In het nieuws    

 


't Groeske mozaïekt
Onder de vlag: het Groene Hart van Groesbeek werken veel mensen samen rond het Groeske in Buurtpark 't Groeske en de Kloostertuin van Mariëndaal. We hebben de parken verder verfraaid met mozaïektegels, ze liggen tegenover de Social Sofa in het park. Een gekleurd geheel, divers, net zoals de mensen die eraan meewerken. 

Lees meer over hoe u bij kunt dragen aan de realisatie van dit project.  


De Tuinen

De tuinen in Park Mariëndaal, rondom de Gasterij, worden aangelegd en onderhouden door jongeren in leer-werktrajecten, samen met ouderen, vrijwilligers en buurtbewoners. De moestuin die oorspronkelijk bij het klooster hoorde is zoveel mogelijk in ere hersteld en levert bijzondere groenten voor gerechten van de Gasterij. De tuinen zijn een bron voor buitenactiviteiten en bieden een rustplek. Lees hier meer over de activiteiten die in en rond de tuinen worden georganiseerd.

Oogstfeest1     Koningin van de moestuin


Groene Hart van Groesbeek

Onder de noemer het Groene Hart van Groesbeek werken verschillende vrijwilligersorganisaties samen aan de verbinding van het groene oevergebied van de Groesbeek. We verbinden groene en sociale doelen. Het project levert een maatschappelijke meerwaarde door het bieden van werkervaringsplekken, én door het opbouwen van een community rond de kloostertuin en het buurtpark die de sociale cohesie in de wijk en het centrum van Groesbeek ten goede komt. Hoofddoel is verduurzaming van de vrijwillige inzet van burgers in partnership met de overheid.

Burendag 2016   Vrijwilligers


Leer-werk plaats

Gasterij ’t Groeske is een sociale onderneming. De Gasterij biedt werkervaringsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De functies variëren van kok, gastheer/vrouw en maaltijdbezorger tot werken in de eetwinkel, het milieuteam of het tuinonderhoud. Als leer-werk kandidaat krijg je begeleiding van professionals en een coach. Heb je interesse? Meld je dan aan.

Ook voor vrijwilligerswerk heeft de Gasterij veel mogelijkheden, zoals in de wandelservice voor ouderen, het tuinonderhoud, de organisatie van activiteiten en  bij de maaltijdvoorziening.

Brochure          Aanmelden         Volgsysteem (inloggegevens nodig)


Restauratie 19e eeuwse Mariagrot

De Mariagrot in park Mariëndaal wordt eind 19e eeuw voor het eerst genoemd in de lokale archieven. Het was oorspronkelijk een zogenaamde Herz Jesu Grotte, opgericht door de Duitse zusters van de Orde van de Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Borromeüs. Zij woonden in het naastgelegen klooster Mariëndaal. In de Tweede Wereldoorlog werd de grot grotendeels vernield door beschietingen. In de loop van de 20e eeuw werd het beeld van Jezus vervangen door dat van Maria. Vrijwilligers hebben in de afgelopen periode hard gewerkt aan herstel van de Mariagrot en de tuin rondom. Daarbij kregen ze steun van verschillende fondsen en van lokale bedrijven die via sponsoring een bijdrage leverden. Ook waren lokale ambachtslieden betrokken bij de restauratie. Op 19 mei 2019 is de voltooiing van de restauratie gevierd met een Helige mis. Ook is die dag het gerestaureerde Mariabeeld terug gekeerd.