Stichting Vitaal Mariëndaal zet zich met diverse projecten in voor een gezonde en vitale leefstijl en versterking van sociale cohesie.


Gasterij ’t Groeske: tijdelijk gesloten

Gasterij ’t Groeske is tijdelijk gesloten. Dit restaurant met eetwinkel in hartje Groesbeek is op zoek naar een nieuwe exploitant. Het is prachtig gelegen in het verlengde van Buurtpark Het Groeske in de oude Kloostertuin van Mariëndaal. De maaltijden werden bereid met verse producten, liefst biologisch en van lokale leveranciers. En uit de kloostertuin werden kruiden, groenten en fruit geoogst. Tevens was De Gasterij een leer-werkplaats voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een ontmoetingsplek voor jong en oud. In de Gasterij stonden leven, leren en genieten centraal. We hopen dit mooie restaurant weer nieuw leven in te blazen. 


't Groeske mozaïekt
Onder de vlag: het Groene Hart van Groesbeek werken veel mensen samen rond het Groeske in Buurtpark 't Groeske en de Kloostertuin van Mariëndaal. We hebben de parken verder verfraaid met mozaïektegels, ze liggen tegenover de Social Sofa in het park. Een gekleurd geheel, divers, net zoals de mensen die eraan meewerken. 


De Tuinen

De tuinen in Park Mariëndaal, rondom de Gasterij, worden aangelegd en onderhouden door jongeren in leer-werktrajecten, samen met ouderen, vrijwilligers en buurtbewoners. De moestuin die oorspronkelijk bij het klooster hoorde is zoveel mogelijk in ere hersteld en levert bijzondere groenten voor gerechten van de Gasterij. De tuinen zijn een bron voor buitenactiviteiten en bieden een rustplek. Lees hier meer over de activiteiten die in en rond de tuinen worden georganiseerd.

Oogstfeest1     Koningin van de moestuin


Groene Hart van Groesbeek

Onder de noemer het Groene Hart van Groesbeek werken verschillende vrijwilligersorganisaties samen aan de verbinding van het groene oevergebied van de Groesbeek. We verbinden groene en sociale doelen. Het project levert een maatschappelijke meerwaarde door het bieden van werkervaringsplekken, én door het opbouwen van een community rond de kloostertuin en het buurtpark die de sociale cohesie in de wijk en het centrum van Groesbeek ten goede komt. Hoofddoel is verduurzaming van de vrijwillige inzet van burgers in partnership met de overheid.

Vrijwilligers


Leer-werk plaats

Gasterij ’t Groeske is nu tijdelijk gesloten, en is hopelijk ook straks weer een sociale onderneming. De Gasterij bood werkervaringsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De functies variëren van kok, gastheer/vrouw en maaltijdbezorger tot werken in de eetwinkel, het milieuteam of het tuinonderhoud. Als leer-werk kandidaat kreeg je begeleiding van professionals en een coach. Heb je interesse indien de Gasterij weer een nieuwe exploitant heeft? Meld je dan nu alvast aan. Voor vrijwilligerswerk heeft de Gasterij ook in de huidige periode veel mogelijkheden, zoals in de wandelservice voor ouderen, het tuinonderhoud, de organisatie van activiteiten en  bij de maaltijdvoorziening.

Brochure          Aanmelden    


Restauratie 19e eeuwse Mariagrot

De Mariagrot in park Mariëndaal wordt eind 19e eeuw voor het eerst genoemd in de lokale archieven. Het was oorspronkelijk een zogenaamde Herz Jesu Grotte, opgericht door de Duitse zusters van de Orde van de Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Borromeüs. Zij woonden in het naastgelegen klooster Mariëndaal. In de Tweede Wereldoorlog werd de grot grotendeels vernield door beschietingen. In de loop van de 20e eeuw werd het beeld van Jezus vervangen door dat van Maria. Vrijwilligers hebben in de afgelopen periode hard gewerkt aan herstel van de Mariagrot en de tuin rondom. Daarbij kregen ze steun van verschillende fondsen en van lokale bedrijven die via sponsoring een bijdrage leverden. Ook waren lokale ambachtslieden betrokken bij de restauratie. Op 19 mei 2019 is de voltooiing van de restauratie gevierd met een Helige mis. Ook is die dag het gerestaureerde Mariabeeld terug gekeerd.