Activiteiten in de Tuinen

De tuinen zijn een bron voor buitenactiviteiten en bieden een rustplek. Lees hier over de activiteiten die binnenkort in en rond de tuinen worden georganiseerd.

12 maart 2022, 10.00 - 15.00 uur

Opknappen pluk- en bloementuin 

Op zaterdag 12 maart gaan we tijdens NLDoet aan de slag in de moestuin, bloementuin en fruitpluktuin: moestuinbakken schoonmaken, opschonen van grond en aanplanten van groenten, kruiden en planten die geschikt zijn voor deze tijd van het jaar. Ook planten we vaste planten bij de gerestaureerde Mariagrot. We willen graag meer buurtbewoners bij de het onderhoud van de openbare tuinen in Park Mariëndaal betrekken en daarmee de sociale cohesie van de buurt vergroten. Dit is een laagdrempelige activiteit daarvoor, op een dag die in het teken staat van buurtactiviteiten. Wil je meedoen? Aanmelden is niet nodig, maar mag wel via de website van NL Doet.

25 september 2021, 10.00 - 15.00 uur

Groen bezig - Burendag 

Op zaterdag 25 september gaan we op burendag de moestuin winterklaar maken: aanvullen van de aarde, bemesten en afdekken met mulch. De bessen van de pluktuin worden opgebonden en gesnoeid. Verdwenen kruiden en planten worden opnieuw geplant. In de bloementuin komt een dikke laag houtsnippers. Ook bij de Mariagrot wordt de omgeving winterklaar gemaakt met mest en compost en er worden o.a. nieuwe rododendrons geplant. Aansluitend wordt een workshop gegeven ‘Hoe verbeter je de grond van je tuin?' Deze workshop wordt gegeven door Ceciel Geerards en is bedoeld voor iedereen uit de buurt. De hele dag is er muziek. Er is een springkussen voor kinderen en een gezellig terras. Vanaf 10.30 uur kun je genieten van een kopje koffie of thee met cake/ taart (€ 0,50) en rond de middag van soep met een broodje (€ 1,-).

14 juli 2021, 15.30 - 18.00 uur

Feestelijke opening beweegroute 

Stichting Kwiek heeft een beweegroute ontwikkeld en gerealiseerd in Park Mariëndaal én Buurtpark 't Groeske. In beide parken samen zijn 22 paaltjes geplaatst met daarop verschillende oefeningen voor kracht, lenigheid en beweeglijkheid. De beweegroutes zijn speciaal ontwikkeld voor senioren, maar kinderen maken er óók graag gebruik van. Wethouder Annelies Visser zal samen met initiatiefneemster Marian Schijf de beweegroute openen, met aansluitend activiteiten en een borrel bij Gasterij 't Groeske.

29 mei 2021, 10.00 - 15.00 uur

Groei en bloei in Mariendaal 

Op zaterdag 29 mei maart gaan we tijdens NLDoet aan de slag in de moestuin, bloementuin en fruitpluktuin: moestuinbakken schoonmaken, opschonen van grond en aanplanten van groenten, kruiden en planten die geschikt zijn voor deze tijd van het jaar. Ook planten we vaste planten bij de gerestaureerde Mariagrot. We willen graag meer buurtbewoners bij de het onderhoud van de openbare tuinen in Park Mariëndaal betrekken en daarmee de sociale cohesie van de buurt vergroten. Dit is een laagdrempelige activiteit daarvoor, op een dag die in het teken staat van buurtactiviteiten. Wil je meedoen? Aanmelden is niet nodig, maar mag wel via de website van NL Doet.

26 september 2020, 10.00 - 15.00 uur

Groen bezig - Burendag 

Op zaterdag 26 september willen we op burendag weer aan de slag in de moestuinen. De moestuingroep coördineert een aantal activiteiten. Wil je meedoen? Aanmelden is niet nodig, maar mag wel via de website van Burendag.

14 maart 2020, 10.00 - 15.00 uur

Groen en bloemrijk Mariendaal 

Op zaterdag 14 maart gaan we tijdens NLDoet aan de slag in de moestuin, bloementuin en fruitpluktuin: moestuinbakken schoonmaken, opschonen van grond en aanplanten van groenten, kruiden en planten die geschikt zijn voor deze tijd van het jaar. Ook planten we vaste planten bij de gerestaureerde Mariagrot. We willen graag meer buurtbewoners bij de het onderhoud van de openbare tuinen in Park Mariëndaal betrekken en daarmee de sociale cohesie van de buurt vergroten. Dit is een laagdrempelige activiteit daarvoor, op een dag die in het teken staat van buurtactiviteiten. Wil je meedoen? Aanmelden is niet nodig, maar mag wel via de website van NL Doet.

28 september 2019, 10.00 - 15.00 uur

Groen bezig - Burendag 

Op zaterdag 28 september willen we op burendag weer aan de slag in de moestuinen. De moestuingroep coördineert een aantal activiteiten: maken van een kweekbak, workshop bessensnoeien en aanleggen van een watersproei-installatie. Ook maken we de moestuin weer herfstklaar. Wil je meedoen? Aanmelden is niet nodig, maar mag wel via de website van Burendag.

24 juni 2019, 13.00 uur

Onthulling Mozaïekbank en plateau 

Op maandag 24 juni wordt de Social Sofa officieel in gebruik genomen, in aanwezigheid van alle vrijwilligers die meegeholpen hebben om de bank en het tegelplateau zo mooi te maken. 

19 mei 2019, 10.30 - 13.00 uur

Inwijding gerestaureerde Mariagrot 

Op zondag 19 mei is de inwijding van de gerestaureerde Mariagrot in park Mariëndaal. De inwijding gebeurt met een Heilige Mis in de open lucht. Dan keert ook het gerestaureerde oorspronkelijke Mariabeeld terug.

16 maart 2019, 10.00 - 15.00 uur

Verbloemen en vergroenen 

Op zaterdag 16 maart gaan we onder meer plantvakken inrichten en inzaaien met bloemen die later in het jaar geplukt worden voor (bloemschik)activiteiten met vrijwilligers. Ook gaan we een border aanplanten rondom een gerestaureerde Mariagrot in het openbare park Mariendaal. De plantvakken en borders worden onderhouden door vrijwilligers, bewoners van zorginstelling Mariendaal en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

22 september 2018, 10.00 - 15.00 uur

Herstel 19e eeuwse Mariagrot 

Op zaterdag 22 september werken we op burendag samen aan het herstel van de 19e eeuwse Mariagrot en de ruimte rondom in het openbare park Mariendaal. 

10 maart 2018, 9.30 - 15.00 uur

Lenteklaar maken van de moestuinen

Op zaterdag 10 maart gaan we tijdens NLDoet aan de slag in de moestuinen: aangelijnd fruit opspannen, stoepen en moestuinbakken schoonmaken, opschonen van grond en aanplanten van groenten, kruiden en planten die geschikt zijn voor deze tijd van het jaar. We willen graag meer buurtbewoners bij de het onderhoud van de openbare tuinen in Park Mariëndaal betrekken en daarmee de sociale cohesie van de buurt vergroten. Dit is een laagdrempelige activiteit daarvoor, op een dag die in het teken staat van buurtactiviteiten. Wil je meedoen? Aanmelden is niet nodig, maar mag wel via de website van NL Doet.

23 september 2017, 10.00 - 15.00 uur

Herfstklaar maken van de moestuinen

Op zaterdag 23 september willen we op de burendag weer aan de slag in de moestuinen. De moestuingroep coördineert een aantal activiteiten in onderhoud van de plantenbakken en de paden, en aanplanten van groenten die geschikt zijn voor de komende winterperiode. Wil je meedoen?    

2 juli 2017, 13.00 uur

Bikkelrun

Op zondag 2 juli 2017 organiseert Stichting de Groesbeek een BiKKELRUN. Dat is een survivalparcours voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, door Park Mariëndaal en Park ’t Groeske. Het doel is om plezier te hebben met klimmen, klauteren en vies worden. In samenwerking met Outdoor Fit en Axitraxi zijn hindernissen geplaatst in het park en het water. Je start in kleine groepjes met leeftijdsgenoten. En vergeet niet: meedoen is belangrijker dan winnen.

 

Iedereen is welkom om bij dit evenement te komen kijken en de deelnemers aan te moedigen. Restaurant Gasterij ’t Groeske opent haar deuren en terras voor een hapje en een drankje. Aanvang Bikkelrun is om 13:00 uur. Aanmelding via bikkelrungroesbeek@hotmail.com. De kosten € 2,- en het startbewijs kan je ophalen op de dag van het evenement tussen 13:00 uur en 13:30 uur. Meer informatie staat op de facebook-pagina van de Bikkelrun.

25 juni 2017, 11.00 - 17.00 uur

Open Tuindag

Op zondag 25 juni 2017 is het Open Tuindag in bijna 20 tuinen in de gemeente Berg en Dal. Ook de moes-, sier- en eetbare tuinen van Gasterij ’t Groeske zijn die dag te bezoeken! Net als bij de andere deelnemende tuinen wordt toelichting gegeven door vrijwilligers van 11.00 tot 17.00 uur. Informatie over de Open Tuindag is te vinden op www.tuindagbergendal.nl. Op die site zijn ook routes aangegeven die langs de tuinen voeren. Een (gratis) folder met het overzicht van alle deelnemende tuinen ligt klaar bij de VVV, bij veel winkels en op andere openbare plekken. 

28 mei 2017, 13.00 - 16.00 uur

Dag van het park

 

Een middag vol muziek, een leuke wandeltocht in de buurtparken Het Groeske en Mariëndaal. En voor wie wil een picknick. Ook rolstoelers kunnen meedoen. Gezellig en voor elk wat wils. Verzamelen bij Gasterij  't Groeske.

11 maart 2017, 10.00 - 16.00 uur

Maken van plantenkweekbakken

De zaaitijd komt er aan! Op zaterdag 11 maart maken vrijwilligers kweekbakken voor groenten, kruiden en eetbare bloemen. Dit wordt later uitgepoot in de eetbare tuin in het openbare park Mariendaal en in de moestuin. De oogst word gebruikt voor gezamenlijke oogstfeestjes en voor Gasterij 't Groeske. Iedereen is van harte welkom om mee te doen! Er is een binnenruimte naast de moestuin beschikbaar voor als het regenachtig of koud is.

27 januari 2017, 19.20 uur

Documentaire op NPO2: Wildernis onder water, de groesbeek

Een bijzondere aflevering van 'Wildernis onder water', een documentaire reeks die deze keer gaat over het herstel van de Groesbeek. Groesbeekse vrijwilligers Paul Thissen, Henny Brinkhof en Kirsten Kuipers hebben aan de voorbereiding hiervan meegewerkt. Bioloog Henny Brinkhof is in de hoofdrol. Het is echt de moeite waard te kijken, dan realiseer je je maar weer hoe bijzonder ons woongebied is met al dat stromende water en het rijke groen en al de mensen die zich ervoor inzetten! Er zijn dronebeelden te zien van de hele loop van de Groesbeek en ook beelden van park Mariendaal en Buurtpark 't Groeske. 

Uit de aankondiging van de makers: "De terugkeer van de beek. In Nederland zijn we vergeten wat een natuurlijk riviertje, of een beekje eigenlijk is. Daarom neemt Henny Brinkhof ons team mee naar de stuwwal bij Nijmegen. Hier ontspringen glasheldere beken uit diep in de grond. In het kerkdorpje Groesbeek lag ook zo’n mooi watertje. Maar met de vooruitgang in de jaren zeventig vond men de aanleg van wegen belangrijker. Sindsdien stroomde het glasheldere water regelrecht het riool is. Totdat waterschap, gemeente en bewoners de handen ineen sloegen en de beek nu weer het licht mag zien." Zie ook de aankondiging.

4 november 2016, 15.00 - 17.30 uur

Oogstfeestje kloostermoestuin Gasterij 't Groeske

Oogsttijd in de moestuin! Op vrijdagmiddag 4 november organiseren vrijwilligers van het Groene Hart van Groesbeek het oogstfeest in de moestuin van Gasterij ’t Groeske. Graag nodigen we u uit! Het feestje is bedoeld voor direct omwonenden en voor kinderen uit de buurt. Ouderen, kinderen en vrijwilligers gaan samen oogsten uit de moestuin, zelf kruidenboter maken, boerenkooltaart bakken en soep en vruchtencrumble maken. Wie iets anders wil doen, kan een lantaarntje knutselen. Er is een binnenruimte naast de moestuin beschikbaar mocht het fris weer zijn. Ook stoken we een vuurtje om lekker warm te blijven. Wie zin heeft om erbij te zijn, is van harte welkom! Aanmelden is niet nodig. Hier kun je een impressie vinden van het oogstfeest. En de lokale omroep heeft er een uitzending aan gewijd.

8 oktober 2016, 13.00 uur

 'Foodwalk' langs de Groesbeek

 Op zaterdag 8 oktober organiseert Stichting De Groesbeek een zogenaamde ‘Foodwalk’, een voedselwandeling langs de loop van de Groesbeek. Tijdens deze wandeling wordt in kaart gebracht wat er aan eetbare planten langs de Groesbeek groeit. De wandeling start om 13 uur bij de bron van de Groesbeek bij de Protestante Kerk aan de Kerkstraat. Het plan is de beek te volgen tot aan de grens met Duitsland, een afstand van ca. 7 kilometer. Onderweg wordt herhaaldelijk gestopt voor uitleg en het maken van foto’s. Vanaf de grensovergang kunnen wandelaars terugwandelen of per taxi naar het beginpunt worden teruggebracht. Wildplukexpert Michiel Bussink begeleidt de wandeling. Bussink schreef onder meer het boek ‘Lekker landschap’ vol anekdotes over wat het landschap aan eetbare gewassen biedt en heerlijke recepten van vlierbloesemlimonade tot wilde kruidenboter en pesto van zevenblad. Voor deelnemers aan de wandeling is dit boek beschikbaar.

 

Van deze foodwalk zal een wandelroute worden gemaakt die ook bij de VVV kan komen te liggen. En medewerkers van Gasterij ’t Groeske gaan mee met de wandeling, omdat het plan is naast groenten uit eigen tuin en dorp ook wildplukgerechten op de menukaart te introduceren. Er kunnen 15 deelnemers mee met de wandeling. Deelname is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via stichtingdegroesbeek@outlook.com

 

Datum: op afspraak

Wandelservice: naar buiten op afspraak in buurtpark en tuinen

Zin in een ommetje? Even langs de beek? Kort of lang, dichtbij of wat verder weg? Als u ons belt of mailt, dan zoeken wij een wandelmaatje in de buurt. Een comfortabele rolstoel is beschikbaar. In de buurt van Gasterij 't Groeske halen we u thuis op. Voor iedereen die houdt van samen buiten zijn! Contactpersoon: Martin den Otter. Aanmelden via 024-3017575 of wandelserviceGroesbeek@outlook.com