Activiteiten in de Gasterij

De Gasterij biedt tal van mogelijkheden voor culinaire activiteiten en verrassende ontmoetingen, zoals koken uit de natuur, bonbon workshop, 'meet & eat' en koken met kinderen. Lees hieronder meer over de activiteiten die binnenkort in de Gasterij worden georganiseerd. 

14 december 2019, 10.00 - 16.00 uur
Gezellige kerstmarkt

Op zaterdag 14 december van 10 tot 16 uur organiseert Gasterij 't Groeske samen met ZZG en Forte Welzijn een gezellige kerstmarkt, met leuke kraampjes en creatieve workshops voor jong en oud. Entree is gratis. Klik hier voor meer informatie.

4 juni 2017, 14.30 uur
Optreden Ierse band Bard & Company

Op zondagmiddag 4 juni om 14.30 uur treedt Bard & Company op in Gasterij 't Groeske. De band speelt Ierse en Keltische folk muziek, variërend van meeslepende ballads tot pubsongs en meezingers van o.a. de Kilkennys, Christy Moore, en de Dubliners. Kom genieten van deze aanstekelijke muziek. De Gasterij verzorgt een Iers Buffet aansluitend aan het optreden. Voor € 19,50 heb je een middag vol muziek én een speciaal etentje. Reserveren via 024- 7640777 of info@gasterijgroeske.nl

 

De opbrengst van deze Ierse middag komt ten gunste van Buurtparken Het Groeske en Mariëndaal. De opbrengst wordt verdubbeld door het Jan Linders Fonds 2017.

22 april 2017, 14.30 uur
Opening tentoonstelling amateurkunst

Amateur kunstenaars hebben jarenlang gezocht naar een geschikte expositieruimte in Groesbeek. Met medewerking van Stichting Vitaal Mariendaal heeft de commissie Kunst en Cultuur een plek gevonden in en rond Gasterij ’t Groeske. De organiserende commissie bestaat uit vrijwilligers en heeft tot doel om een kunst- en cultuurplek te creëren, waar amateur kunstenaars uit de regio elkaar kunnen ontmoeten en hun werk kunnen laten zien.

 

De eerste stap wordt op zaterdag 22 april om 14.30 uur gezet met de opening van een tentoonstelling in de gerenoveerde bibliotheek in het kapelgebouw op de eerste verdieping. Ook in de hal van de Kloostertuin, in de tuinkamer en in de Gasterij laten verschillende kunstenaars hun werk zien. Tijdens de opening verzorgt het duo Wout en Leon de muzikale omlijsting. De deelnemende kunstenaars zijn Peter Rutten en Harry Willems met sculpturen, Mechelien Rensen, Sjef Reichgelt en Marion Rath met schilderijen, en Jan de Koning met foto’s. Belangstellenden zijn van harte welkom. Voor meer informatie: reichgelt@hetnet.nl of 0623047162. 

25 maart 2017, 14.00 uur
Lezing René van Hoften over de Groesbeek, van bron tot monding

De Groesbeek oftewel ’t Groeske is een van de weinige echte beken in het Rijk van Nijmegen. De bovenloop in het  dorp Groesbeek is bekend, de benedenloop stroomafwaarts is echter veel minder bekend. Het is een beek die heel het oostelijk deel van het Rijk van Nijmegen omvat en water uit dat hele gebied afvoert. Niet alleen water van Groesbeek maar ook water uit de Ooij, de Duffelt, van de Stuwwal en uit het Duitse grensgebied. Denk aan de Hulsbeek, de Leigraaf, de Kranenburger Bach, het Wylermeer, de Grote Wetering en het Meertje. Daarbij stroomt ze door allerlei historisch interessante dorpen: Groesbeek met haar oude kerk en restanten

van het kasteel. Maar ook het pelgrimsdorp Kranenburg met haar Stifftskirche of Persingen waar door de Waal de helft van de woonhuizen werd verzwolgen. In de presentatie komen beelden voorbij van de nieuwe bedding in het dorp, de loop in het buitengebied in de Mies of het samengaan met water uit De Bruuk. Al dat water komt uiteindelijk in Nijmegen bij elkaar in het Meertje en stroomt vandaar de Waal in.

Water stroomt in elkaar over, maar vloeien al die dorpen ook zo gemakkelijk in elkaar over binnen de nieuwe gemeente Berg en Dal? In Groesbeek is er een bezembinder, in Beek een wasvrouwtje, in de Ooij een ballenmaker, in Millingen een werfarbeider, in Nijmegen een kaajsjouwer. Past dat allemaal wel bij elkaar? We zullen het gaan zien in deze mooie presentatie van natuur en historie waarin u veel zult herkennen uit omgeving en uit de herinnering. De entree bedraagt € 3,50 en is inclusief een kop koffie of thee met gebak. 

9 januari t/m 27 januari 2017 (maandagavonden en vrijdagmiddagen)
Mozaïek project, vervolg

Het mozaïek proefproject bij Gasterij ’t Groeske wordt wegens succes verlengd met de maand januari 2017. Zeker 25 vrijwilligers kwamen in de maand november en december mozaïeken bij de inloop-workshops op maandag en vrijdag. Twee lokale experts in mozaïek werk Annet Jacobs en Heidi de Vos begeleiden de vrijwilligers. Heidi van De Vos Mozaïek: ‘Het slaat echt aan! Mensen zijn heel enthousiast om mee te doen en een bijdrage te leveren aan iets moois voor het collectief.” Ook Annet Jacobs van het gelijknamige Mozaïekatelier is blij verrast: “We gaan als een speer zo snel. Het toegangsbord tot de tuinen is nu al in de afrondingsfase. Nu we zoveel mensen hebben die willen meedoen, hebben we een extra project bedacht om in januari aan te werken. We gaan twee tafels mozaïeken voor in de binnentuin van de Gasterij, speciaal bedoeld voor ouderen en bewoners. Het leidende thema blijft de natuur. Bedrijfsleider Ger Hofmans van de Gasterij doneert twee terrastafels en hij financiert de materiaalkosten”. Wie mee wil mozaïeken is welkom op de maandagavonden (van 19 tot 21 uur) in januari en de vrijdagmiddagen (van 14 tot 16 uur) in januari. De mozaïek werkgroep hoopt in 2017 een uitgebreider ‘community art’- project te starten als de aangeschreven fondsen dit willen financieren.  Locatie: Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9, via de hoofdingang of via de ingang ZZG Kloostertuin. Voor meer informatie: mozaiekatelier@hotmail.com. De lokale omroep heeft een uitzending gewijd aan dit mooie project.

14 november t/m 16 december 2016
Mozaïek project

Wie wil leren mozaïeken, kan terecht bij Gasterij ’t Groeske. Vrijwilligers van het Groene Hart van Groesbeek, het nieuwe samenwerkingsverband rond de parken Mariëndaal en Groeske bereiden een veelzijdig mozaïek-project voor. Het motief is de openbare ruimte te verfraaien met mozaïekwerken gemaakt door wijkbewoners en andere geïnteresseerde vrijwilligers. Dit onder begeleiding van lokale experts in mozaïek werk Annet Jacobs en Heidi de Vos. Leidend thema in dit ‘community art’-project is de schoonheid van de natuur.

 

Plan is om onder meer panelen rond de seizoenen en het landschap van Groesbeek te maken voor in het voormalige kloostergebouw. Kunstenares Ingrid Claessen maakt hiervoor de ontwerpen. Daarnaast staat ook het maken van kleinere mozaïek werken voor in de tuinen, een klein kaarsen altaar voor in het Mariagrotje en een zogenaamde ‘social sofa’ op de wensenlijst. Dit laatste is een weersbestendige mozaïek bank die als rustplaats op de grens tussen de twee parken moet komen te staan. In afwachting van de nodige financiële middelen voor dit project (via fondsen en sponsoring) start de mozaïek werkgroep alvast een klein pilotproject om ervaring op te doen.

 

Er wordt op vijf maandagavonden en vijf vrijdagmiddagen aan het project gewerkt. De eerste keer is op maandagavond 14 november van 19 tot 21 uur. Dan beginnen Annet Jacobs en Heidi de Vos aan een groot mozaïek paneel voor de entree tot de Kloostertuinen. Ook zijn er mozaïek-sessies op de maandagavond 21/11, 28/11, 12/12 en 19/12 van 19 tot 21 uur en op vrijdagmiddag 18/11, 25/11, 2/12, 9/12 en 16/12 van 14 tot 16 uur. Heb je altijd al eens willen mozaïeken? Je bent van harte welkom! De deelname voor jong en oud is gratis en voor alle materialen wordt gezorgd. Je kunt altijd binnenlopen om te kijken of om mee te doen. Locatie: Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9 via de hoofdingang of via de ingang ZZG Kloostertuin. Voor meer informatie: mozaiekatelier@hotmail.com

9 oktober 2016, 15.00 uur

Lezing Paul Thissen over de geschiedenis van de groesbeek en het klooster Mariëndaal

Stichting de Groesbeek en Gasterij ’t Groeske organiseren op zondagmiddag 9 oktober a.s. van 15 tot 17 uur een openbare lezing over de natuur- en cultuurgeschiedenis van het stroomgebied van de Groesbeek. Speciale aandacht gaat naar de geschiedenis van park en klooster Mariëndaal waar de beek nu ook weer stroomt. Gastspreker deze middag is Groesbeker en natuur- en cultuurkenner Paul Thissen. Paul Thissen is historisch geograaf en in het dagelijks leven werkzaam bij de Provincie Gelderland als Coördinator Erfgoed en Landschap. De lezing wordt gehouden in de kapel van het voormalige klooster Mariëndaal aan de Stationsweg 9t. De kapel is gelegen op de eerste verdieping boven het nieuwe restaurant Gasterij ’t Groeske. De lezing start om 15:00 uur en vanaf 14:30 uur is de inloop met koffie en thee in de Tuinkamer van de Gasterij. Tijdens en na de lezing is er alle ruimte voor vragen en gesprek. De toegang is gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar voor de organisatie wel prettig. Dat kan via stichtingdegroesbeek@outlook.com.

Iedere dinsdag 10.30 uur

Actief in de Gasterij

Een leuke les 'Bewegen vanuit je stoel'. Voor iedereen die van sportiviteit en gezelligheid houdt! Iedere dinsdag van 10.30 tot 11.15 uur. Locatie: Tuinkamer Gasterij 't Groeske. Organisatie door Kwiek & Het Groene Hart van Groesbeek. Docent: Wilfred van Rooij. Aanmelden is niet nodig. Eerste les is gratis, daarna €3,- per keer. Meer informatie: 06-13260571.

7 oktober 2016

Officiële opening Gasterij 't Groeske

Op vrijdag 7 oktober vierden we de officiele opening van Gasterij ‘t Groeske met iedereen die in de afgelopen zes jaar heeft bijgedragen aan de realisatie van dit prachtige project. Klik hier voor een fotorapportage. En de lokale omroep heeft een uitzending gewijd aan de opening.